Direct naar de inhoud.

Consument optimistisch over woningmarkt

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt houdt onverminderd aan. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in mei uit op 105 punten, tegen een normaalwaarde van 100. Dit is een evenaring van de recordwaarde die de Marktindicator in december vorig jaar bereikte. In de tussenliggende maanden bleef de wijzer stabiel boven de 100-puntengrens.

Het aanhoudende vertrouwen in de woningmarkt is vooral te danken aan de historisch lage hypotheekrente. Daarnaast waarderen consumenten de relatief betaalbare huizenprijzen en het ruime koopwoningaanbod.

Verwachtingen
Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de lage hypotheekrente op peil blijft of zelfs verder daalt. Ruim een kwart van de bevolking rekent daarentegen op een rentestijging. Hoe de markt en het consumentenvertrouwen daarop zullen reageren, is niet te zeggen. De rente loopt momenteel iets op, maar is historisch gezien nog steeds erg laag.

Wel verwachten steeds meer Nederlanders (61 %) dat de huizenprijzen het komende jaar iets toenemen. Vorig jaar mei was nog 41 % van de ondervraagden die mening toegedaan. Een ruime meerderheid verwachtte destijds eerder een verder prijsdaling of -stabilisatie.

Gevolgen wijzigingen
Een andere mogelijke aanleiding voor het aanhoudende consumentenvertrouwen, is dat veel kopers de nieuwe, strengere leennormen per 1 juli voor willen zijn. Vanaf die datum gaat ook de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie omlaag van € 265.000 nu naar € 245.000. Ten slotte wordt ook het lage btw-tarief over de loonkosten bij onderhoud of verbouwingen teruggeschroefd naar 21 %.

Of deze wijzingen gevolgen hebben voor het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zal de junimeting van de Eigen Huis Marktindicator moeten uitwijzen.
Meer informatie

Bron: Vereniging Eigen Huis