Direct naar de inhoud.

Huizenprijzen verder in de lift

De Nederlandse huizenprijzen zijn in mei verder omhoog gegaan in vergelijking met een jaar eerder. Dat kwam naar voren uit cijfers van het CBS.

 De huizenprijzen stegen met 2,6%, waarmee de opgaande lijn van de afgelopen tijd een stevig vervolg kreeg.

Na een zware dip is het vertrouwen in de woningmarkt weer geleidelijk op gang gekomen, waardoor particulieren weer op zoek gaan naar koopwoningen.

Prijzen 4,6 procent hoger dan tijdens dal juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in mei 2015 ongeveer even hoog als in oktober 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in mei 4,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 17,8 procent lager.

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen donderdag al naar buiten dat het in mei 12 827 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 7 procent meer dan in mei 2014. In de eerste vijf maanden van 2015 zijn er 60 102 woningen verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder.

Herstel

Het cijfer onderstreept nog eens het herstel in de woningmarkt, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. En dat is weer goed voor de Nederlandse economie. De bestedingen bij meubelverkopers en andere interieurwinkels zitten daarmee ook in de lift. Handelaren in woninginrichting beleefden in de eerste drie maanden van 2015 al het beste kwartaal sinds 2008.