Direct naar de inhoud.

E-bike verzekeren. Hoe zit het nu precies.

Vandaag was in het nieuws dat E-bikes steeds lastiger te verzekeren zijn, doordat ze zo vaak gestolen worden. Hieronder zet ik de nieuwe regels voor u op een rij.

Vanaf 01-03-2024 nieuwe regels

De verzekeraard hebben nieuwe regels ingevoerd vanaf 01-03-2024. Dat betekent dat deze regels gelden voor nieuwe verzekeringen gesloten na 01-03-2024. Vanaf deze datum geldt dat:

  • Voor alle e-bikes een tweede-slotverplichting geldt. Dat betekent dat u twee sloten aan uw fiets moet hebben van minimaal ART 2 sterren. Een insteekslot (een kabel of ketting dat u met een pin in het gewone slot steekt) geldt niet als tweede slot. Het moet dus een los slot zijn.
  • Er geldt een eigen risico van 5% van het verzekerde bedrag bij diefstal van de fiets.
  • Er geldt een aanschafwaarderegeling van 3 jaar. Dat betekent dat u de in de eerste 3 jaar de aanschafwaarde van de fiets vergoed krijgt. Na het derde jaar rekent de verzekeraar afschrijving.

Vanaf 01-06-2024 nieuwe regel

Vanaf 01-06-2024 wordt er nog een nieuwe regel aan toegevoegd voor e-bikes vanaf €4.500. Dan moeten deze fietsen een verplicht track & trace systeem hebben. Het geactiveerde track en trace systeem moet goedgekeurd zijn door Kiwa SCM.

Voor 01-03-2024 al verzekerd

Hebt u uw e-bike voor 01-03-2024 al verzekerd? Dan gelden de volgende regels:

  • 1 ART slot van minimaal 2 sterren.
  • Geen eigen risico bij diefstal van de fiets.
  • 3 nieuwwaardegarantie. Dat betekent dat u bij diefstal van de fiets de nieuwwaarde, wat de fiets nu kost als u deze nieuw koopt, vergoed krijgt. Heeft u de verzekering via de fietsenzaak afgesloten? Dan is dat een naturaverzekering, dan krijgt u een nieuwe fiets van dezelfde waarde terug. Heeft u de verzekering zelf of via ons afgesloten? Dan krijgt u de nieuwwaarde in geld vergoed.