Direct naar de inhoud.

Starterslening bij Hypotheek

Ben jij een starter op de woningmarkt en op zoek naar je eerste koophuis? Dan kom je er vaak achter dat het als starter erg lastig is om een eerste huis te kopen. Allereerst heb je eigen geld nodig voor de kosten koper en dan kom je er vaak achter dat je inkomen toch niet voldoende is om de woning te kunnen kopen of dat je wel een huis kan kopen, maar dat het dan een opknapper is en je geen geld hebt om de woning te verbouwen. Hiervoor bestaat een oplossing: de Starterslening.

Wat is de Starterslening?

De starterslening is een lening die wordt aangeboden door het SVn. Het is een aanvulling op je reguliere hypotheek. Het bijzondere aan deze lening is dat je de eerste jaren geen rente en aflossing hoeft te betalen over deze lening. Dit ga je pas doen na het derde jaar. Als je inkomen dan niet voldoende is, kan je een hertoets aanvragen. SVn doet dan een toets om te kijken of je inkomen voldoende is om de lening terug te gaan betalen. Is dat niet het geval, dan schuift het door naar het 6e jaar. Na het 6e, 10e en 15e jaar kan je ook een hertoets aanvragen.

De starterslening is altijd een annuïtaire lening met NHG, dus je lost hem helemaal af tijdens de looptijd van de lening. De lening loopt net als de reguliere hypotheek 30 jaar. De lening bestaat eigenlijk uit 2 leningdelen. De starterslening zelf en de combinatielening. De starterslening is het bedrag wat je van SVn leent. Deze lening los je tijdens de looptijd dus geheel af. Het bedrag dat je per maand betaalt is de annuïteit en bestaat uit aflossing en rente. De rente wordt de eerste 3 jaar door de gemeente, waar je huis staat, betaalt. Het andere deel is de combinatielening, dit deel loopt alleen zolang je de maandlasten nog niet hoeft/(kan) betalen. Hieruit worden dus de eerste jaren de maandlasten betaalt. Deze loopt dus elke maand op, totdat je na het derde jaar, de maandlasten van de starterslening (1e deel) zelf gaat betalen. Vanaf dat moment ga je deze lening ook afbetalen.

Doordat de lening annuïtair is en binnen 30 jaar wordt afgelost, is de rente over de starterslening (deel 1) gewoon aftrekbaar bij de belastingdienst.

Hoeveel kan je lenen met de Starterslening?

De hoogte van de Starterslening kan per gemeente verschillen, de gemeente moet namelijk de eerste jaren de rente betalen. De SVn Starterslening bedraagt maximaal 20% van de koop(aanneem)som inclusief eventuele verbouwings- of meerwerkkosten, óf de marktwaarde uit het taxatierapport. Voor de Starterslening rekenen we met het laagste bedrag van deze twee. Voor de gemeenten hier in de buurt gelden de volgende bedragen voor 2024:

Gemeente Borger-Odoorn: minimaal €2.500, maximaal €56.700. Maximale woningwaarde: €435.000 (incl. verbouwing).

Gemeente Stadskanaal: minimaal €2.500, maximaal €30.000. Maximale woningwaarde: €250.000 (incl. verbouwing).

Gemeente Westerwolde: minimaal €2.500, maximaal €30.000. Maximale woningwaarde: €300.000 (incl. verbouwing).

Gemeente Aa en Hunze: minimaal €2.500, maximaal €45.000. Maximale woningwaarde: €325.000 (incl. verbouwing).

Hoe vraag je de lening aan?

Als je bij ons een hypotheek aanvraagt, vragen wij de Starterslening ook voor je aan. Hiervoor worden namelijk dezelfde stukken gevraagd als voor de hypotheek en beide aanvragen moeten gelijktijdig lopen. want je hebt de hypotheek nodig voor de Starterslening en vice versa. Voor het aanvragen van de Starterslening wordt wel €750 aan kosten gerekend door de SVn, deze kosten nemen wij mee in onze offerte.

Voor meer informatie of een proefberekening kun je ons bellen of mailen.