Direct naar de inhoud.

Uitvaart kost meer dan Nederlanders denken

Wat kost een uitvaart? De meerderheid van de Nederlanders (65 procent) weet dit niet, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Big Data Small onder ruim 1.000 respondenten, in opdracht van uitvaartverzekeraar Axent. Bijna de helft zegt het verschil tussen een uitvaartverzekeraar en begrafenisondernemers niet te begrijpen. Volgens de Consumentenbond kost een uitvaart gemiddeld 7.000 euro. Nederlanders schatten deze kosten ruim 1.000 euro lager in: gemiddeld 5.739 euro.

Bespreekbaar maken

“Mensen stoppen het onderwerp begrafenis weg; ze hebben het er liever niet over”, zegt Dijkstra. “Maar als iemand in hun omgeving overlijdt, gaan ze zich afvragen: hoe heb ik het eigenlijk zelf geregeld?” Op de nieuwe vergelijkingssite Watkostdoodgaan.nl biedt Axent de mogelijkheid om de prijzen te vergelijken van uitvaartondernemers in de eigen regio. “We hopen het onderwerp wat meer bespreekbaar te maken”, zegt Lisa Dijkstra van Axent. “Mensen vergelijken tegenwoordig alles op internet, van de prijzen van steelpannetjes tot vakanties en auto’s. Bij uitvaarten gebeurde dat nog niet, terwijl het toch om duizenden euro’s gaat.”

Meerderheid is verzekerd

Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, blijkt uit het onderzoek. Alleen weet een kwart niet of dit een kapitaal-, een natura-, of een combinatieverzekering is. Vooral bij naturaverzekeringen geeft slechts 17 procent van de respondenten aan dat ze niet weten wat de dekking inhoudt. “Bij een naturaverzekering wijst de verzekeraar negen van de tien keer een begrafenisondernemer toe”, zegt Dijkstra. “De grote verzekeraars hebben hun eigen uitvaartcentra. Bij een kapitaalverzekering staat de keuze voor de uitvaartmaatschappij vrij.”
Gratis meeverzekerdDe groep mensen die geen uitvaartverzekering heeft, geeft vooral als reden dat ze op een andere manier geld opzijzetten, bijvoorbeeld door te sparen (46 procent). Zij ervaren een speciale verzekering als geldverspilling (16 procent). “Veel mensen hebben een uitvaartverzekering al vanaf hun jeugd”, zegt Dijkstra. “Als ouders een polis afsluiten, zijn kinderen meestal gratis meeverzekerd. Vanaf hun achttiende gaan ze wel premie betalen, maar vaak betalen de ouders dan nog een tijdje door.”

Keuzes maken

Het wel of niet verzekeren van een uitvaart is een keuze die ieder voor zich moet maken, stelt Bram van Eijndthoven van het ING Fiscaal Bureau. “De premie die u betaalt aan een verzekering kunt u niet besteden aan andere zaken. Of een verzekering verstandig is, ligt aan uw financiële situatie. Voor relatief lage premies spaart u een bedrag bijeen voor uw uitvaart. Maar beschikt u al over voldoende vermogen, dan is verzekeren wellicht niet nodig.”

Alternatieven

“Voor de traditionele uitvaartverzekeringen zijn uiteraard alternatieven te bedenken”, vervolgt Van Eijndthoven. “Daarbij valt te denken aan een overlijdensrisicoverzekering, aan zelf sparen, of aan beleggen. Gemiddeld gezien worden we namelijk ouder, wat betekent dat u gedurende een langere periode zelf voldoende vermogen kunt opbouwen. Voordeel van een traditionele uitvaartverzekering is wel dat hiervoor een vrijstelling in Box 3 geldt. Uitvaartverzekeringen waarvan de waarde per belastingplichtige niet meer bedraagt dan 6.859 euro zijn namelijk vrijgesteld. Voor een overlijdensrisicoverzekering geldt wel dat deze een vooraf vastgestelde duur kennen. Overlijdt u na afloop van deze verzekering, dan keert een dergelijke polis niet uit. Deze verzekering zou u desgewenst kunnen aangaan als zekerheid gedurende de periode dat u zelf voldoende vermogen opbouwt voor uw uitvaart.”